Ser i piwo
Nie tylko wino idealnie pasuje do serów. Wielu smakoszy chętnie łączy serowe przysmaki z piwem. Podobnie jak w przypadku bachusowych trunków ważne jest odpowiednie zestawienie gatunków sera z rodzajem alkoholu.
Wyraziste w smaku, mocne piwa podajemy z serami o zdecydowanych smakach, pełnych, z charakterem. Lżejsze sery komponujemy z piwami delikatniejszymi, gdyż inaczej smak trunku może zdominować właściwości sera.
Sery twarde z wyrazistymi piwami
Bursztyn czy greyerzer będą dobrze współgrały z piwami typu ale, na przykład z McEwen’s India Pale Ale lub Belgian Golden Strong Ale. Dobrym wyborem będzie też tradycyjne piwo amerykańskie, warzone przy zastosowaniu technologii łączącej drożdże dolnej i górnej fermentacji (np. Anchor Steam).
Mozzarella z piwem pszenicznym
I ser, i piwo mają lekki i świeży smak. Warto spróbować piw niemieckich: Erdingera, Faustusa, Paulanera; belgijskich: Hoegaarden Witbiera, Stendonk Brabants Witbiera i Brugs Tarwebiera: ukraińskiego piwa Obołoń lub piw polskich: Ciechana albo Fratra.
Niebieskie sery z ciemnymi piwami.
Ostry, pikantny smak tych serów pasuje do mocnych piw, porterów i stoutów.
Gouda z piwami niskochmielowymi
Dość ostry, orzechowy smak dojrzałego sera równoważą łagodne piwa typu English Brown Ale i Amber Ale.
Brie i inne miękkie sery z porostem pleśni
Potrzebują piw o pełnym, dojrzałym smaku. Odpowiednie będą lagery, na przykład Beck’s, Carlsberg, Heineken, Lech Premium, Stella Artois, Żywiec. Miękkie sery świetnie się komponują z owocami, ciekawie może więc wypaść zestawienie ich z wytrawnym piwem owocowym,
na przykład wiśniowym belgijskim Kriek.