Przejdź do treści stronyPrzejdź do menu strony

Ciekawostki

Ser i wino – mariaż doskonały

Powszechnie wiadomo, że wino i ser to idealna
para. Dobieranie win do serów to jednak skomplikowane zadanie. Najlepiej dany gatunek sera łączyć z konkretną odmia-ną wina. W tej sekcji rozwiewamy wszelkie wątpliwości i przybliżamy zasady kompo-nowania serów z różnymi gatunkami win.

 

Podobieństwa fascynują. Kontrasty przyciągają. Tajemnice kuszą. Każdy sposób na bycie razem
jest dobry – ser i wino można zestawiać na różne sposoby. Łagodne sery, jak gouda, lubią towarzystwo delikatnych win. Te bogate – jak ser Bursztyn
– lepiej się czują z trunkami bardziej treściwymi.
W większości przypadków sery lubią wina wytrawne,
ale bywają też takie, które całkiem dobrze prezentują się w słodszym towa-rzystwie.

Łączenie trunków z gatunkami sera może być fascynującą przygodą. I choć liczą się w niej przede wszystkim pomysłowość i chęć eksperymentowania, warto znać kilka wskazówek
Włoskiego Stowarzyszenia Sommelierów:

sery świeże niesolone – wina białe, lekkie, okrągłe
sery świeże solone – wina czerwone o lekkim aromacie, mało taninowe
sery rozpływające się – wina czerwone aromatyczne, dosyć taninowe
sery twarde o masie nie do końca zwartej – świeże wina czerwone o delikatnym
zapachu, lekko taninowe
sery twarde i zwarte o krótkim okresie dojrzewania – czerwone wina o intensywnym aromacie, wyraźnie taninowe
sery o długim okresie dojrzewania – wina czerwone starzone, intensywne,
wyraźnie taninowe
sery pleśniowe – wina czerwone o wyższej zawartości alkoholu i wyraźnym bukiecie
sery kozie dojrzewające – wina czerwone, bogate w aromaty, umiarkowanie taninowe
młode sery kozie – wina białe lekkie i świeże.

 

Znajdź nas na:
Facebook Instagram YouTube