Przejdź do treści stronyPrzejdź do menu strony

Ciekawostki

Wybór idealnego sera

Wybór idealnego sera wymaga nieco czasu i uwagi.

 

Zanim kupimy ser, posmakujmy go. W dobrych sklepach to przyjęta praktyka i sprzedawca nie zdziwi się prośbie o kawałek sera do degustacji. Tylko w ten sposób możemy być pewni,  że wybrany specjał spełni nasze oczekiwania. Poszukajmy pełnej informacji na temat sera:  kto go wyprodukował, z jakiego mleka, czy i jak długo dojrzewał, jaką ma datę ważności i co znajduje się w jego składzie. Choć sery w plasterkach wydają się być wygodniejsze
w użyciu, kupujmy raczej te w kawałkach. Pocięty ser szybciej wysycha i traci aromat i zapach. Pamiętajmy też, że niektóre sery się łamie, a nie kroi. Dziury w serach twardych nie są oznaką ich jakości. To naturalny efekt działania bakterii propionowych. Intensywny żółty kolor nie świadczy o jakości serów twardych, barwa zależy bowiem od gatunku sera i czasu dojrzewania. Jaskrawożółty kolor może być znakiem, że do sera dodano sztuczne barwniki.
Brie, Camembert, Gouda to nazwy miejscowości i wytwarzanych w nich serów. Nie są one jednak zastrzeżone jako marki, jeżeli więc zależy nam na oryginalnym serze francuskim czy holenderskim, sprawdźmy miejsce jego produkcji.

Znajdź nas na:
Facebook Instagram YouTube