Przejdź do treści stronyPrzejdź do menu strony

Inspiracje kulinarne

Keks serowo-paprykowy.

Składniki:

200g sera Grand Gouda
1 czerwona papryka
100g czarnych oliwek
200g mąki pszennej
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
100ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paski i poddusić na odrobinie oliwy aż zmięknie. Oliwki przekroić na pół i połączyć z papryką. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, mleko, oliwę, zioła, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta dodać pokrojony w średnią kostkę ser Grand Gouda i wymieszać. Do blaszki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia, na przemian wlewać część ciasta i część papryki z oliwkami. Wierzchnią warstwę ma stanowić ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 45 minut.

Keks wyciągamy z formy, kiedy jeszcze jest ciepły. Świetnie smakuje na ciepło, na zimno oraz z dipami lub sałatkami.

Znajdź nas na:
Facebook Instagram YouTube