Przejdź do treści stronyPrzejdź do menu strony

Inspiracje kulinarne

Serowe muffiny z suszonymi pomidorami i chorizo

Serowe muffiny

Składniki:

50 g chorizo (lub np. kabanosów)
100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy)
garść listków bazylii
100 g mąki, 150 g mąki kukurydzianej
180 g startego sera BURSZTYN
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szczypty sody oczyszczonej
300 g maślanki
1 duże jajo
55 g oliwy z oliwek
sól, kolorowy pieprz, tłuszcz do wysmarowania foremek

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st C. Foremki na muffiny smarujemy tłuszczem. Suszone pomidory kroimy w plastry. Obydwie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę. Następnie mąki mieszamy z serem, plastrami chorizo, posiekanymi liśćmi bazylii, doprawiamy solą oraz pieprzem. Jajko rozbijamy, rozmącamy i mieszamy z oliwą oraz maślanką. Dodajemy do masy suche składniki i mieszamy. Muffiny pieczemy ok. 20 - 25 minut.

Znajdź nas na:
Facebook Instagram YouTube