Przejdź do treści stronyPrzejdź do menu strony

Inspiracje

Zupa cebulowa z serem

Składniki:

700g cebuli
80 ml białego, wytrwanego wina
500 ml bulionu wołowego
1 bagietka
125 g sera RUBIN
125 g sera SZAFIR
6 -8 gałązek tymianku
4 łyżki oleju lub oliwy
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obieramy i kroimy w piórka cebule. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż stanie się miękka i lekko zbrązowieje. W międzyczasie drobno siekamy listki tymianku. Do zrumienionej cebuli wlewamy białe wino, dodajemy tymianek i mieszamy do czasu aż wino odparuje. Bagietkę kroimy pod kątem na 1 cm kromki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st C (grzałka górna + dolna lub funkcja grill). Kromki wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez ok. 5 minut. Po tym czasie wyciągamy bagietki, posypujemy dwoma rodzajami sera i wstawiamy ponownie do piekarnika (najlepiej z funkcją grill) na ok. 8 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Do cebuli wlewamy bulion wołowy i w razie konieczności doprawiamy solą oraz pieprzem. Przelewamy bulion do miski, wkładamy do środka 2 grzanki i od razu serwujemy.

Znajdź nas na:
Facebook Instagram YouTube