BURSZTYN okres dojrzewania - 6 miesięcy, porcja 180g
Ser jest kruchy, ale nie pęka po przekrojeniu, zachowuje delikatność i zwartość miąższu. Nie posiada kryształków. W smaku delikatna pikantność na finiszu, lekka słodycz, posmak orzechowo – śliwkowy. Kolor jasny, żółtawy. |
BURSZTYN okres dojrzewania - 12 miesięcy, porcja 180g
Ser kruchy, po włożeniu noża pęka. Widoczne białe grudki w miąższu, to aminokwasy. Kolor sera nabiera karmelowej barwy. Smak jest bardziej intensywny, pikantne nuty są bardziej wyczuwalne, szczególnie na finiszu, posmak suszonej śliwki i suszonych owoców mocniej wyczuwalny. Kolor karmelowy. |
BURSZTYN okres dojrzewania - 15 miesięcy, porcja 180g
Ser zyskuje większą kruchość, zapach staje się bardziej intensywny, podobnie smak. Zwiększa się ilość wyczuwalnych w jedzeniu, chrupiących aminokwasów. Kolor sera przechodzi w intensywny karmelowy. W obróbce cieplnej ser ten doskonale się rozpuszcza do gładkiej konsystencji. |
Bursztyn w plastrach
To format produktu dotychczas niedostępny na rynku. Został stworzony przy użyciu indywidualnie dopasowanych, innowatorskich urządzeń do krojenia twardych serów długodojrzewających. Został wprowadzony do sprzedaży z myślą o potrzebach Konsumentów. Gotowe plastry sera sprawiają, że przygotowanie dań staję się dużo łatwiejsze i przyjemniejsze. Wygodna formuła sprawdza się w zarówna w prostych daniach, takich jak szybkie tosty jak również w wyrafinowanych potrawach.
|
|
Okres dojrzewania - 6 miesięcy, ser w plastrach 135g |
Okres dojrzewania - 12 miesięcy, ser w plastrach 135g |
SPÓŁDZIELCZA MLECZARNIA "SPOMLEK" zrealizowała projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozówj 2014-2020, PODDZIAŁANIE 1.1.1 "Badania przemysłowe i prace rozwojowe realizowane przez przedsiębiorstwa" – Szybka Ścieżka. Tytuł projektu: "Opracowanie nowatorskiej technologii krojenia i pakowania w folie cienkie i/lub podatne na recykling serów, w tym długodojrzewających powyzej 12 miesięcy, w dedykowanych atmosferach".
Celem projektu było opracowanie nowej technologii krojenia i pakowania ekologicznie konfekcjonowanych i pakowanych serów w tym dojrzewających >6 mieś w formie plasterków i klinków przy jednoczesnej redukcji użycia TSZ i zastosowaniu TSZ podatnych na recykling.