Przepisy kulinarne
Sałatka z serem SZAFIR, gruszką, selerem i orzechami laskowymi

Składniki

2 garści miksu sałat (np. lodowa, roszponka, rukola, radiccio, cykoria)
1 gruszka
1/4 selera
40 g orzechów laskowych
60 g sera SZAFIR
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
zdjecie przepis

Sposób przygotowania

Do miski przekładamy musztardę z octem i ubijamy za pomocą trzepaczki dodając po kropelce oliwę. Razem ubijamy aż do momentu uzyskania sosu o konsystencji lekkiej emulsji. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st C. Orzechy wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 5-7 minut. Następnie obieramy orzechy ze skórki. Orzechy laskowe siekamy nożem na mniejsze kawałki. Ser kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw lub ostrym nożem w słupki (prostokąty o wymiarach 2cm x 0,5 cm). Gruszkę kroimy w kostkę i skrapiamy soskiem z cytryny. Seler obieramy i kroimy w zapałkę (julienne). Sałatę przekładamy do miski. Dodajemy tam również orzechy, ser, seler, gruszkę. Całość polewamy sosem i w razie konieczności doprawiamy solą oraz pieprzem.



< powrót do listy przepisów

polecane linki
design by VENTI | © Spomlek. Wszelkie prawa zastrzeżone
Polityka cookies