Ciekawostki

Deska pełna serów

Pomysł  wydaje  się  prosty,  ale  trzeba  było  Francuzów,  by  na  niego  wpaść. 
To  im  zawdzięczamy  deskę  serów.

Trudno  się  temu  dziwić,  gdyż  to  właśnie  mieszkańcy  kraju  nad  Sekwaną  uchodzą  za  największych 
smakoszy  sera.  Ich  pomysł,  aby  sery  podawać  jako  oddzielne  danie,  szybko  zdobył  popularność  w  innych  krajach.  Tradycyjnie  deskę  serów  podaje  się  pomiędzy  głównym  posiłkiem  a  deserem,  nic  jednak  nie  stoi  na przeszkodzie,  by  uczynić  z  niej  również  główny  punkt  niezobowiązującego  spotkania  w  gronie  rodziny  lub  przyjaciół.

Wbrew  nazwie  sery  wcale  nie  muszą  być  wyłożone na  desce,  dobrze  sprawdzają  się  bowiem  także  tace z  kamienia  lub  wiklinowe  koszyki.  Unikajmy  jednak tac  szklanych  albo    plastikowych,  na  których  sery mogą  „pocić  się”,  tracąc  właściwości.  Ważna  jest  też  odpowiednia  wielkość  deski,  aby  kawałki  serów  leżały  swobodnie  i  się  nie  stykały.  W  przeciwnym  razie  ich  smak  i  zapach  mogą  się  przenikać,  utrudniając  pełne  rozkoszowanie  się  serowymi  specjałami.

  1. Na  desce  serów  najczęściej  umieszcza  się  od  trzech  do  pięciu  rodzajów  sera,  przy  wykwintnych  spotkaniach  może  się  na  niej  znaleźć  osiem.  Wybierajmy  kawałki  serów  o  wadze  25–30  dag  i  o  zróżnicowanym  smaku  i  twardości.  Dobrym  pomysłem  będzie  podanie  chociaż  jednego  sera,  który  został  wytworzony  nie  z  mleka  krowiego, 
    ale  koziego  lub  owczego.
  2. Przed  podaniem  najlepiej  przykryć  sery  kloszem  i  odstawić  w  chłodne  miejsce, 
    a  pokroić  je  dopiero  tuż  przed  jedzeniem,  żeby  niepotrzebnie  nie  wysychały. 
    Mocno  aromatyczne  i  dojrzałe  sery (np.  niektóre  pleśniowe) 
    wyłóżmy  na  osobnej  desce,  by  ich  zapach  nie  zdominował  pozostałych  gatunków.
  3. Sery  ułóżmy  tak,  aby  było  wiadomo,  w  jakiej  kolejności  najlepiej  je  spożywać 
    (np.  na  planie  koła,  zgodnie  z  ruchem  wskazówek  zegara).  Zaczynamy  od  serów  łagodnych  (świeżych),  przez  intensywniejsze, a  kończymy  na  tych  najcięższych 
    i  najbardziej  aromatycznych  (np.  pleśniowych).  Starajmy  się  degustować  najpierw 
    sery  młodsze,  a  później  bardziej  dojrzałe  oraz  najpierw  miękkie,  a  potem  twarde. 
  4. Sery  możemy  podać  pokrojone  w  niewielkie,  łatwe  do  degustacji  kawałki 
    lub  w  większych  fragmentach,  zostawiając  do  dyspozycji  gości  nóż.  Pamiętajmy, 
    aby  do  każdego  rodzaju  sera  używać  innego  noża.  Sery  okrągłe,  kwadratowe, 
    w  formie  piramidy  lub  stożka  kroimy  jak  tort,  podłużne  w  plastry,  a  małe  okrągłe  serki  przekrawamy  na  pół.  Te  trójkątne  ucinamy  ukośnie.
  5. Pamiętajmy  o  winie!  Im  intensywniejszy  smak  ma  ser,  tym  cięższy  trunek  będzie 
    do  niego  pasował.  Jeżeli  mamy  wątpliwości,  jakie  wino  wybrać,  lub  nie  chcemy  otwierać  kilku  butelek,  zdecydujmy  się  na  białe  wino  wytrawne  o  deli-katnym  aromacie.  Z  pewnością  nie  przytłumi  smaku  sera.
  6. Obok  postawmy  koszyczek  z  pieczywem  –  jasnymi  bułkami,  chlebem  razowym,  pszennym,  żytnim,  bagietką.  Zrezygnujmy  z  masła,  gdyż  tłumi  smak  serów. 
    Z  deską  serów  dobrze  komponują  się  owoce  (jabłka,  winogrona,  gruszki,  suszone  morele,  śliwki)  i  orzechy,  a  także  oliwki,  kapary,  suszone  pomidory  i  seler  naciowy.

Stół  serowy

Przygotowując  przyjęcie,  bankiet,  wesele  czy  jubileusz,  pomyślmy  o  stole  serowym. 
Nie  ilość  serów  powinna  być  jednak  na  nim  najważniejsza,  ale  ich  jakość.  Osiem  gatunków  różnorodnych  specjałów  będzie  wystarczająco  imponującym  zestawieniem.  Do  tego  nieco  dodatków  –  pieczywo,  suszone  i  świeże  owoce,  miód  –  i  mamy  zapewnioną  ogromną  liczbę    kombinacji  smakowych.
 


polecane linki
design by VENTI | © Spomlek. Wszelkie prawa zastrzeżone
Polityka cookies